Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Πάλι προκαλούν οι Τούρκοι. Θέλουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τέμενος


Πρόταση νόμου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος κατατέθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χασάν Γιλντιρίμ, που ανήκε ως το Δεκέμβριο στην Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Αυτό έγινε στις 2 Μαΐου, ανήμερα της 80ης επετείου από την απόφαση του Κεμάλ, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο.Ο Γιλντιρίμ προτείνει να λειτουργεί η Αγία Σοφία και ως τέμενος και ως μουσείο, όπως το μπλε Τζαμί.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία του, να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία στις 29 Μαΐου.

Ο αρχικός ναός κτίσθηκε από το Κωνσταντίνο Β’ αυτοκράτορα του Βυζαντίου το 360 μ.Χ., κάηκε από πυρκαγιά το 404 και ολοκληρώθηκε από τον Ιουστινιανό το 537 μ.Χ.  Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!» θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα. Σήμερα αποτελεί τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Έχει χαρακτηριστεί ως αιώνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

 
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου