Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ιόνια Οδός: Το νότιο τμήμα τρέχει, έρχεται η διάνοιξη Κλόκοβας

epi-ionia-aftokinitodromoi
Με ένταση προχωρούν οι εργασίες κατασκευής στην Ιόνια Οδο. Ειδικά στο νότιο τμήμα που δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλα τεχνικά έργα το έργο ωριμάζει καθημερινά. Αν και το χρονοδιάγραμμα του έργου δεν μιλά για τμηματική παράδοση, δεν θα ήταν έκπληξη αν βλέπαμε νωρίτερα να τελείωνε το νότιο τμήμα που θα «κουμπώσει» με την παράκαμψη Αγρινίου, τμήμα 35χλμ που έχει ολοκληρωθεί από το 2010.

Αυτλή την εποχή ολοκληρώνονται οι μελέτες για να ξεκινήσει η διάνοιξη της σήραγγας στην Κλόκοβα (ή Παλιοβούνα αν θέλετε) και στόχος είναι να γίνει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς. Όπως και να έχει πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε ολοκλήρωση και λειτουργία της σήραγγας μέχρι το τέλος του 2015.
Όλα τα εργοτάξια στην Ιόνια Οδό σε λειτουργία
Στο βόρειο τμήμα, που το γεωγραφικό ανάγλυφο είναι πιο δύσκολο οπι εργασίες είναι το ίδιο έντονες αλλά με μεγαλύτερη προσοχή. Ειδικά το ορεινό τμήμα από την Άρτα μέχρι τα Ιωάννινα θεωρείται το δυσκολότερο σε όλο τον άξονα της Ιόνιας Οδού. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ο  υπουργός Υποδομών είχε πει πως «ο αυτοκινητόδρομος θα είναι πραγματικότητα στο τέλος του 2015 και οι προθεσμίες κατασκευής θα τηρηθούν με αυστηρότητα».
Το βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα αναμένεται η ορατή πρόοδος των έργων σε όλο το μήκος και η εκκίνηση της διάνοιξης της σήραγγας στην Κλόκοβα που είανι στρατηγική για να μην υπάρχουν βραδυπορείες πριν ή μετά την μεγάλη γέφυρα του Ρίο-Αντίρριο.
Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού αλλά και του κάθετου αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία η Δυτική Στερεά και η Ήπειρος θα γνωρίσουν μεγάλη επιτάχυνση στην ανάπτυξη καθώς ο σημερινός δρόμος αποτελεί τροχοπέδη τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές. Η Ιόνια Οδός όμως θεωρείται εξίσου σημαντική για την μετάβαση στα Ιόνια Νησιά και μαζί με την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας θα είναι το σημαντικότερο συγκοινωνιακό έργο που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή.
ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου