Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τα 10 μεγάλα έργα 37,6 δισ. ευρώ που δημιουργούν 95.000 θέσεις εργασίας [λίστα]

Τα 10 μεγάλα έργα 37,6 δισ. ευρώ που δημιουργούν 95.000 θέσεις εργασίας [λίστα]
Tη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο του κέντρου Νίκο Φίλιππα.
  
«Εχουμε σαφή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Δεν θριαμβολογούμε αλλά καταγράφουμε με στοιχεία του ΚΕΠΕ μια διακριτή πρόοδο και πρέπει να παραμείνει και να ενταθεί, και ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης Κυριακής», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «όλες οι θετικές εξελίξεις βασίζονται στις θυσίες των πολιτών αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής για να απογειωθεί το αεροπλάνο. Δεν είναι ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων με την ψήφο μας. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και να σιγουρέψουμε αυτό που πετύχαμε. Το 2014 είναι μία θετική χρονιά».

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την τελευταία διετία έχουν έρθει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ. «Είναι επενδύσεις με ονοματεπώνυμο και σχεδιάζονται από παγκόσμιους παίκτες που είτε επεκτείνουν την παρουσία μας στη χώρα, είτε ξεκινούν τώρα» είπε ο κ. Μηταράκης.

«Είμαστε στην εποχή της καρποφορίας, δεν είμαστε βέβαια επενδυτικός παράδεισος», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε ότι έγινε δουλειά υποδομής και είμαστε στη φάση της κερδοφορίας που θα έρθει αν δεν έχουμε κάποιο ατύχημα. Ευτυχώς» συνέχισε, «ο ελληνικός λαός έχει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης».

Ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι «οι θυσίες έπιασαν τόπο και ξεκινήσαμε μία δύσκολη προσπάθεια να αφήσουμε πίσω το Μνημόνιο και να επουλώσουμε τις πληγές». 
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη οι επενδύσεις που έγιναν τους τελευταίους 22 μήνες δημιουργούν 95.000 θέσεις εργασίας. Μεταξύ άλλων στα 37,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα εξής έργα:
  • Επένδυση του Ελληνικού 6,9 δισ. ευρώ,
  • ΤΑΡ 1,5 δισ. ευρώ,
  • Eurobank Fairfax 1,3 δισ. ευρώ,
  • Τρία μεγάλα έργα fast track 1,4 δισ. ευρώ,
  • Δεκατέσσερα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ,
  • Επανεκκίνηση αυτοκινητοδρόμων 5,5 δισ. ευρώ,
  • Ιδιωτικοποιήσεις 3,1 δισ. ευρώ,
  • Νέες επενδύσεις από ξένες εταιρείες 900 εκατ. ευρώ
  • Επεκτάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων 500 εκατ. ευρώ
  • Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξαγορές και συγχωνεύσεις 4,6 δισ. ευρώ

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος αποτελεί και βαρόμετρο για την ψυχολογία που επικρατεί στην εγχώρια αγορά και όπως είπε, εντός του έτους, έχουν κατατεθεί και αναμένεται να ενταχθούν τον Ιούλιο επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου