Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Έγκλημα διαρκείας στα ιαματικά Λουτρά Τρύφου. Εικόνες ΝΤΡΟΠΗΣ τεσσερα χρόνια παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΑ...

Εγκατάλειψη, απαξίωση και …σκάνδαλα, αντί αξιοποίησης των ιαματικών μας πηγών. Γιατί τέτοια αδιαφορία;;;


Ο Ιαματικός – Θεραπευτικός Τουρισμός, είτε από αναγκαιότητα είτε από τις τάσεις της σύγχρονης εποχής, μπορεί να εξελιχθεί στην Αιτ/νία ως η πιο «βαριά» της βιομηχανία, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και εκτινάσσοντας τους δείκτες της ευημερίας εις το διηνεκές.
Η διαδρομή των υπόγειων υδάτων του Νομού μας μέσα από πετρώματα που συναντούν μέχρι να εκπηγάσουν, εμπλουτίζοντάς τα με υψηλής περιεκτικότητας διαλυμένα συστατικά (οξείδια, άλατα, αέρια) και μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία τους, έχει προικίσει την Αιτ/νία με αρκετές Ιαματικές Πηγές.
Το μονοπάτι στον Άγιο Βάρβαρο Τρύφου…
όπως ήταν κάποτε. Σήμερα έχει κι αυτό εγκαταλειφθεί
Οι πιο σημαντικές είναι αυτές των Κρεμαστών, Μουρστιάνου, Χέλοβας, Τρύφου, Στάχτης, Μυρτιάς, Χαλκιόπουλου, Μαμάκου και ασφαλώς η διάσημη πηγή της Κορπής. Το παζλ του θεραπευτικού τουρισμού συμπληρώνει το Μεσολόγγι με τα λασπόλουτρα στην Αγία Τριάδα και τα αλατόλουτρα στις αλυκές.
Με τόσες Ιαματικές Πηγές και με τις ιδιότητές τους, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω, η Αιτ/νία θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστή και να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από κάθε σημείο της υφηλίου. Στον αρχαίο κόσμο τουλάχιστον, όταν οι πρόγονοί μας, διαπίστωσαν ότι το νερό έχει το μέγιστο των ιδιοτήτων του στο σημείο που πηγάζει απ’ το έδαφος και δημιούργησαν εκεί οργανωμένες λουτροπόλεις, σ’ αυτές κατέφευγαν άνθρωποι απ’ όλον τον γνωστό τότε κόσμο.
Το ίδιο μονοπάτι σήμερα…

Δείτε τη συνέχεια 

Σήμερα η δημιουργία αναλόγων λουτροπόλεων που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία ποιότητας, νοσοκομεία, γυμναστήρια, αίθουσες τέχνης και εκδηλώσεων, μουσικούς χώρους κτλ. είναι ίσως υπερβολικά πρόωρο ως αίτημα, δεδομένου ότι οι Ιαματικές Πηγές παραμένουν στην πλειονότητά τους «πηγές προβλημάτων», θα έπρεπε όμως να αποτελεί το βασικό πυρήνα της αναπτυξιακής μας προοπτικής. Μια τέτοια κατεύθυνση, απαιτεί όραμα, φαντασία, κεντρική διαχείριση και συντονισμό, πρακτική εφαρμογή των διακηρύξεων περί ανάπτυξης και αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων που η ίδια η φύση μας παρέχει. Τα περίφημα Spa που κάνουν θραύση στην Ευρώπη, δεν είναι παρά η εκμοντερνισμένη εκδοχή αυτού που μόλις περιγράψαμε.
Τα τρωκτικά κάνουν πάρτι…
Δυστυχώς, με εξαίρεση ίσως κάποιες μεμονωμένες και αποσπασματικές πρωτοβουλίες, στην Αιτωλοακαρνανία  οι επίγειοι παράδεισοι των ιαματικών λουτρών, μοιάζουν περισσότερο με …κόλαση.
Εγκατάλειψη, απαξίωση, καταγγελίες, μηνύσεις και σκάνδαλα… Αυτές είναι οι λέξεις που ταιριάζουν…Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λουτρά Τρύφου, που απ’ το 2010 έχει μπει εκκαθαριστής κι ακόμη… «καθαρίζει»!!!
Κι εκείνη ακόμη η μελέτη που θα έκανε ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας με τον  Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και την Αναπτυξιακή Ελληνική Θερμαλιστική Ανώνυμη Εταιρεία, απλώς αγνοείται…
Λουτροθεραπεία…!!!!
Ποιος άλλος λαός και ποια διοίκηση θα είχε τέτοια πλεονεκτήματα και θα τα άφηνε στην απόλυτη απαξίωση; Διερωτόμαστε μετά γιατί φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση….
Ο πραγματικός μας πλούτος είναι αυτός, αυτή, όμως, ταυτόχρονα και η μεγάλη μας φτώχεια. Ντροπή…
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Τρύφου, αλλά σε όλες τις «απαράδεκτες» ιαματικές μας πηγές, στις περισσότερες δηλαδή.
Η κατάσταση αυτή πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Οι εισαγγελείς να κάνουν, όπου έχουν παρέμβει, τη δουλειά τους, να την κάνουν όμως και οι δήμαρχοι…
Πέρα από τις όποιες παρεμβάσεις βελτίωσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υποδομών, για να μπορέσουν οι Ιαματικές Πηγές να αναδειχθούν σε πρότυπο τουριστικό μοντέλο, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη λειτουργία και τη σημασία τους.
Αυτός είναι ο πλούτος μας…
Οι Ιαματικές Πηγές σήμερα στηρίζονται ουσιαστικά στα προγράμματα λουτροθεραπείας του ΙΚΑ και σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού λάβουν πρώτα τη σχετική γνωμάτευση του θεραπευτή ιατρού και κριθούν δικαιούχοι, απευθυνθούν σ’ αυτές, έχοντας βεβαίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ίσως μάλιστα αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ελάχιστα βήματα προόδου έχουν υπάρξει ως σήμερα: Εξασφαλισμένη – σταθερή πελατεία… χωρίς πολλές – πολλές απαιτήσεις!
Κι όμως, τα λουτρά της Τρύφου… είναι παράδεισος.
Άποψη του agrinioreport.com  είναι ότι οι Ιαματικές Πηγές πρέπει να ανοιχτούν στην κοινωνία και να απευθυνθούν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων. Μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός και μόνο έτσι ο θεραπευτικός Τουρισμός θα αποκτήσει τις διαστάσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει.
Σ’ αυτή την περίπτωση, με πυρήνα την κάθε ιαματική πηγή, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ήταν τέτοιο που σύντομα θα αναβίωναν οι «λουτροπόλεις» που πριν περιγράψαμε.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 




















πηγή:ΚΑΤΟΥΝΑNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου