Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Παναγιώτης Μιχαλάτος: Η ευκαιρία των πολιτών

Η δημιουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Αιτωλοακαρνανία σήμανε και την απ’ την πρώτη γραμμή πολιτική ενεργοποίηση του Παναγιώτη Μιχαλάτου.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Του πολιτευτή και υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου σήμερα, που όχι μόνο δεν αδιαφόρησε μετά τις εκλογές, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνέχισε να παρεμβαίνει, αναδεικνύοντας μείζονα ζητήματα για την κοινωνία και το νομό μας. Μαχητικός και χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, ο Π. Μιχαλάτος είναι αυτός που  πρόσφατα είπε ότι όσο θα δραστηριοποιείται, δεν θα επιτρέψει σε κανένα αριβίστα και σε κανέναν επαγγελματία της πολιτικής να καπηλευθεί τον αγώνα των πολιτών, τις θυσίες , την ελπίδα τους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο agrinioreport.com εξηγεί το πώς μέσω της Περιφέρειας μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες υπεράσπισης της αξιοπρέπειας των πολιτών…
Oι γέφυρες δεν χτίζονται εύκολα. Πόσο μάλλον αν είναι γέφυρες ανατροπής. Εκεί χρειάζονται συνεργασίες… Γιατί αυτόνομα οι ΑΝ.ΕΛ. στην Περιφέρεια;
Η φιλοδοξία μας δεν είναι να χτίσουμε μόνο μια γέφυρα ανατροπής, αλλά και δημιουργίας, όπως εύγλωττα υποδηλώνει και το όνομα του συνδυασμού μας με Υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Λαλιώτη.
Αποτελεί ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο όμως, όπως πολύ σωστά παρατηρείται είναι ταυτόχρονα, ιδιαίτερα δύσκολο.
Προϋπόθεση για την επιτυχία του αποτελεί η συμμετοχή.
Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και δεν μιλώ μόνο τώρα προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά. Το δικό μας στοίχημα και η ευθύνη ταυτόχρονα, είναι να κάνουμε τον κόσμο να πιστέψει ότι αξίζει να παλέψει στο πλευρό μας.
Αναζητώντας συνεπώς αυτήν την εμπιστοσύνη, σε ένα πιο κεντρικό επίπεδο, όπως είναι αυτό της Περιφέρειας, οφείλαμε να δώσουμε διακριτά το στίγμα μας, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς οι πολίτες γιατί αξίζει να δώσουν αυτήν την μάχη μαζί μας.
Στην «ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», λοιπόν, που θέλουμε να οικοδομήσουμε, αυτή είναι και η συνεργασία, που όχι απλά την επιθυμούμε, αλλά και θα την επιδιώξουμε.
Σε τι διαφοροποιείται η δική σας παράταξη; 
Στην διαφορετική αντίληψη της έννοιας πολιτική. Είμαστε νέοι άνθρωποι και δεν αναφέρομαι στο ηλικιακό κριτήριο, άλλωστε δεν αποτελεί νομοτέλεια ότι οι ηλικιακά νέοι κομίζουν απαραίτητα και το καινούργιο.
Είμαστε νέοι άνθρωποι στην πολιτική, με κύριο σημείο αναφοράς την εργασία μας & την διαδρομή μας μέχρι σήμερα στην κοινωνία.
Δεν αποτελεί στόχο μας το χτίσιμο ενός προφίλ για την δημιουργία πολιτικής καριέρας ή η εξασφάλιση μας σε οποιουδήποτε είδους καρέκλα.
Δύο είναι τα κίνητρα μας.
Πρώτον, η διάθεση προσφοράς & η αγάπη για τον τόπο μας.
Δεύτερον, από τη στιγμή που η πολιτική, είναι αυτή που διαμορφώνει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια άλλων, πόσο μάλλον στα χέρια επαγγελματιών πολιτικών, που μόνο στόχο έχουν την εξασφάλιση της πολιτικής τους καριέρας και για αυτό θέτουμε σαν στόχο την δραστηριοποίηση όλων των πολιτών.
Άλλωστε δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον από το να το δημιουργήσεις. Σε αυτήν την δημιουργία, καλούμε όλους τους πολίτες.
Οι εκλογές πάντα έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Εκτιμάτε, όμως, ότι το αποτέλεσμα της 18ης και 25ης Μαΐου θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και πως;
Σαφέστατα. Στις 18 και 25 Μαΐου, έχουμε μια τριπλή εκλογική αναμέτρηση, για τους δήμους, για τις περιφέρειες σε ένα πιο κεντρικό επίπεδο, και φυσικά τις ευρωεκλογές.
Συνεπώς, όσο και αν δεν θα πρέπει να αναζητήσει κανείς κομματικές αναφορές στις δημοτικές εκλογές, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για τις περιφερειακές, πόσο μάλλον για τις ευρωεκλογές.
Προσωπικά θεωρώ πως ο λαός, με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές, έχει άλλη μια ευκαιρία, να βάλει τέλος στα μνημόνια, τέλος στην ανέχεια, τέλος στην εξαθλίωση, τέλος σε κάθε τι «παλιό»
Το «παλιό», όπως αντιλαμβάνεστε δεν περιλαμβάνει μόνο κόμματα, αλλά και νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές.
Δεν υπάρχει κανείς που θα ισχυριστεί ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δεν γίνεται όμως να δεχτώ, πώς για να μάθουμε πόσες συντάξεις πληρώνει ή για να μην προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, άνθρωποι χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, έπρεπε να υποθηκευτεί η χώρα.
Ούτε μπορώ να δεχτώ πως είναι μεταρρύθμιση, προς την σωστή κατεύθυνση, η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ή η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι δυνατόν για παράδειγμα οι ασφαλισμένοι στο Αγρίνιο, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει τις εισφορές τους να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς, επειδή δεν είναι συμβεβλημένοι με τον πρώην πλέον ΕΟΠΥΥ, αφού αυτός δεν τους πληρώνει…;
Είναι αυτό μεταρρύθμιση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπως εγώ θέλω να πιστεύω πως είναι η Ελλάδα;
Είναι άραγε ποτέ δυνατόν αυτοί που μας οδήγησαν στην καταστροφή, να είναι αυτοί που θα μας σώσουν…;
Την απάντηση ας την δώσουν οι πολίτες την ημέρα των εκλογών και ας δώσουν την ανάλογη τροπή στις πολιτικές εξελίξεις.
Αν την επαύριο είστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε;
Όπως τόνισα και στην δήλωση υποψηφιότητάς μου, δεν μπορούσα να μην ανταποκριθώ στην πρόκληση να παλέψω για τα δικά μου θέλω. Για το πώς εγώ θέλω να είναι η Αιτωλοακαρνανία. Συνεπώς προτεραιότητα για μένα αποτελεί η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας που θα στοχεύει στην δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού δικτύου. Η σύνδεση του αερολιμένα του Ακτίου, του λιμανιού στον Αστακό, του Αγρινίου, της Γέφυρας στην Ιονία Οδό, θα αλλάξει αυτόματα την φυσιογνωμία του νομού και θα δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη. Οφείλει λοιπόν η Περιφέρεια να αναζητήσει εκείνη τη φόρμουλα, για να στηρίξει αυτά τα έργα.
Ταυτόχρονα, πρέπει παρακάμπτοντας την όποια γραφειοκρατία, να προχωρήσουμε άμεσα σε ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Με πληγώνει για παράδειγμα, να βλέπω να καταστρέφονται πηγές πλούτου για τον τόπο μας όπως είναι τα Λουτρά του Τρύφου. Να παραμένουν αναξιοποίητοι τόποι, όπως η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, η Τριχωνίδα, το σπήλαιο της Κωνωπίνας, να χρησιμοποιούνται για στάνες ιστορικά μνημεία, να μην υπάρχει ούτε σαν ιδέα ο σχεδιασμός θρησκευτικού και ιστορικού τουρισμού, σε έναν τόπο που βρίθει τέτοιων προορισμών, ενώ παράλληλα να θεωρείται ανάπτυξη η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ υπέροχων φυσικών τοπίων, όπως το νησάκι της Κουκουμίτσας στην Βόνιτσα. Τέτοια «αναπτυξιακά» ξεπουλήματα θα μας βρουν αταλάντευτα αντίθετους.
Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε, πως ο νομός μας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός και για αυτό η Περιφέρεια οφείλει να στηρίξει με προγράμματα και δράσεις τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό άλλωστε η πρόταση μας για υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη στον νομό, είναι ο Σπύρος Ελευθερίου, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του συγκεκριμένου τομέα.
Ξεχωριστή όμως σημασία πρέπει να δώσουμε και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα νούμερα και η πραγματικότητα σε αυτόν τον τομέα για την Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Αιτωλοακαρνανία είναι εφιαλτικά. Με μόλις 44 εκ. ευρώ όμως, θα μπορούσε η Περιφέρεια να επιδοτήσει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, σε 8.000 νέους επαγγελματίες, για έναν ολόκληρο χρόνο, στηρίζοντάς τους στην πράξη και δημιουργώντας παράλληλα ένα πολλαπλάσιο όφελος μέσα από τις θέσεις εργασίας που εκείνοι θα δημιουργήσουν μέσα από την επιχειρηματικότητά τους. Σκεφθείτε εσείς που χάθηκαν 44 εκ την τελευταία περίοδο.
Δεν χρειάζονται συνεπώς μεγάλα λόγια και φανταχτερές υποσχέσεις, αρκεί να επιστρατευθεί η απλή λογική, που λέει ότι ένα και ένα κάνουν δύο.
Οι Περιφέρειες, ειδικά μέσα από την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, θα διαχειριστούν κονδύλια ικανά για την δημιουργία δράσεων και έργων που θα αποτελέσουν εργαλείο για την επίτευξη της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.
Είναι από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες να βγει η Αιτωλοακαρνανία από την απομόνωση και σκοπεύω να μην την αφήσω να πάει χαμένη.
Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Στις 18 & 25 Μαΐου έχουμε μια ξεκάθαρη επιλογή. Ή τους ανατρέπουμε, ή τους επιτρέπουμε να συνεχίζουν την εξαθλίωσή μας. Βρίσκονται σαράντα χρόνια στην εξουσία της χώρας. Μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια υποθηκεύοντας την χώρα και τα όνειρά μας, διατείνονται πως επαναδιαπραγματεύονται για να μας σώσουν, οδηγώντας κάθε μέρα όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην ανέχεια.
Δυστυχώς η κυβέρνηση για το μόνο που επαναδιαπραγματεύεται και μάλιστα με επιτυχία, αφού βρίσκεται ακόμα γαντζωμένη στην εξουσία, είναι για το δικό της σώσιμο, για την δική της επιβίωση.
Το «σώσιμο» που ετοίμασαν για μένα και την γενιά μου είναι η ανεργία του 60% και οι μισθοί των 400 ευρώ, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν, ας τους στείλουμε εμείς στην ανεργία, που αυτοί ετοίμασαν για μας.
agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου