Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Συνέντευξη για τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου από τον Πάνο Καλογιάννη, υποψήφιου συμβούλου Τοπικής Κοινότητας Κατούνας με το συνδυασμό «Δύναμη Πολιτών» του Γιώργου Αποστολάκη.

P6190045
Συνέντευξη Πάνου Καλογιάννη, υποψήφιου συμβούλου Τοπικής Κοινότητας Κατούνας με το συνδυασμό «Δύναμη Πολιτών», πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας
Ομάδα Παραγωγών, αρδευτικό, σφαγεία, κέντρο υγείας και αποκατάσταση των αδικιών οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σ» παραχώρησε ο Πάνος Καλογιάννης, υποψήφιος σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας με το συνδυασμό «Δύναμη Πολιτών» του Γιώργου Αποστολάκη, στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας. Ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα αγροκτηνοτροφικά ζητήματα της περιοχής του, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η έλλειψη σφαγείων, η υπολειτουργία του κέντρου υγείας και το υπό κατάρρευση αρδευτικό σύστημα και δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί θα δρομολογήσει κατά προτεραιότητα όλα αυτά τα θέματα της Κατούνας, του Αγίου Νικολάου αλλά και ολόκληρου του δήμου.
Το αρδευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δίκτυα και τι πρέπει να γίνει ώστε να αποκατασταθούν και να καταστούν λειτουργικά;
Πράγματι, το αρδευτικό σύστημα ολόκληρης της περιοχής είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Για παράδειγμα, η γεώτρηση στη θέση Μπαλκωτός, μια επένδυση που μας στοίχισε 1 εκατομμύριο ευρώ, δεν λειτουργεί γιατί έχει πάθει κάποιες ζημιές που κοστίζουν μόλις 14-15.000 ευρώ για να επιδιορθωθούν αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι κρίμα για ένα τέτοιο ποσό να μένουν ανεκμετάλλευτη η γεώτρηση και χωρίς νερό γύρω στα 500 στρέμματα γης.
Ίδιο και χειρότερο όμως είναι το πρόβλημα με το αρδευτικό έργο του κάμπου της Κατούνας, που μετά την καταστροφή και λεηλασία των αντλιοστασίου, 15.000 στρέμματα έμειναν χωρίς νερό. Γι’ αυτή την περίπτωση, πρέπει είτε να γίνει λήψη νερού με σωληνώσεις από το φράγμα των Αχυρών, είτε επισκευή της υπάρχουσας εγκατάστασης και άντληση νερού με μοτέρ από τη λίμνη Αμβρακία, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ερχόμαστε όμως έτσι και στο άλλο θέμα μας, που είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως μελέτη για το πώς θα εκμεταλλευτούμε το νερό που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βγει από το φράγμα το 2015. Το υπουργείο λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν μελέτες όσο δεν προχωράει ο αναδασμός της γης. Εμείς όμως λέμε, ότι αφού πρόκειται για κάμπο και το έδαφος είναι «εύκολο», να τοποθετηθούν σωλήνες για να αρδευτούν τα χωράφια μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον αναδασμό που είναι σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια και πιστεύουμε ότι και το υπουργείο κωλυσιεργεί επίτηδες με αυτό το πρόσχημα. 30.000 όμως στρέμματα της Κατούνας, του Αετού, της Κονωπίνας και του Αγίου Νικολάου μένουν άνυδρα όσο δεν γίνεται τίποτα.
Όσον αφορά την κτηνοτροφία, στην οποία στράφηκαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής μετά από το πλήγμα που δέχθηκε η καπνοπαραγωγή τα προηγούμενα χρόνια, τι γίνεται με την μονάδα των σφαγείων που βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2010;
Πράγματι, όπως γνωρίζετε η μονάδα των σφαγείων παραμένει σφραγισμένη εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συνεπάγεται πολύ μεγάλο πρόβλημα για εμάς, αφού αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τα ζώα μας με δικά μας έξοδα σε άλλα σφαγεία, όπως στη Βόνιτσα και το Αιτωλικό. Βρέθηκε ότι το υπάρχον κτίριο δεν πληρούσε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας και στον έλεγχο που έγινε αποφασίστηκε να τον σφραγίσουν μέχρι να αποκτήσει αυτά που του λείπουν, δηλαδή η τοποθέτηση θαλάμου ψύξης και κάποια άλλα πράγματα που χρειάζεται. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει γρήγορα η επαναλειτουργία τους και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με την βελτίωση και την επέκταση των εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν. Πιστεύω ότι οι τοπικοί σύμβουλοι δεν έδειξαν την ευαισθησία που έπρεπε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση σήμερα. Με τον Γιώργο Αποστολάκη δεσμευόμαστε ότι με οποιοδήποτε κόστος, θα αναλάβουμε να ξεκινήσουμε αυτό το έργο γιατί ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι.
Πέρα από το θέμα του νερού και των σφαγείων, ποια άλλα ζητήματα απασχολούν τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μι άθλια κατάσταση. Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τις φορολογικές αλλαγές, η φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και η τεράστια άνοδος στο κόστος παραγωγής, μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Τώρα, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση των δημόσιων κτηνιατρείων, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνόμαστε με ένα επιπλέον κόστος, να πληρώνουμε ιδιώτες κτηνιάτρους. Πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει για όλα αυτά. Οι κτηνοτρόφοι θα είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουν στην αγορά το προϊόν τους, αφού από το 2015 θα πρέπει, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαθέτουν στις στάνες και τα μαντριά τους αρμεκτικά μηχανήματα. Πως μπορεί να γίνει αυτό όμως, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν καν ρεύμα; Είμαι πρώτο μας μέλημα να φτάσει το ρεύμα παντού όπου πρέπει. Πέρα από το ρεύμα όμως, ο κτηνοτρόφος χρειάζεται και νερό για να λειτουργήσει τα αρμεκτιά. Δεν είναι δυνατόν, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, να αναγκάζεται να μεταφέρει ο ίδιος το νερό με το αγροτικό του. Επομένως, δεν είναι μόνο το ρεύμα αλλά και το νερό που πρέπει να φτάσει σε όλα τα μαντριά. Διαφορετικά, από του χρόνου κανένας δεν θα μπορεί να πουλήσει το γάλα του. Είναι και κάτι άλλο όμως. Δεν έχουμε κατάλληλους δρόμους για να μεταφέρουμε με μεγάλα φορτηγά τις ζωοτροφές και τις υπόλοιπες προμήθειες στα μαντριά μας. Και πρέπει και γι’ αυτό να κάνουμε κάτι.
Πολλές φορές στο παρελθόν, οι κάτοικοι της Κατούνας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για το Κέντρο Υγείας, το οποίο είναι υποστελεχωμένο από προσωπικό και υπολειτουργεί. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε και το καινούριο Κέντρο Υγείας, το οποίο όμως παραμένει αχρησιμοποίητο. Τι γίνεται με την περίπτωση αυτή;
Δεν γίνεται τίποτα. Όπως και εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το Κέντρο Υγείας εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες το μήνα. Δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές δεν επαρκούν για μια περιοχή που έχει 5.000 κατοίκους και το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Έχουμε κάνει απανωτές κινητοποιήσεις ως κάτοικοι της Κατούνας και όχι μόνο, αφού το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη περιοχή, έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα να γίνεται. 15 μέρες το μήνα είμαστε χωρίς εφημερεύοντα γιατρό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θέλουμε και νοσηλεύτριες και εξοπλισμό, αφού δεν έχουμε μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο. Δεν έχουμε όμως ούτε καν ένα ασθενοφόρο. Όπως καταλαβαίνεται, δεν είναι δυνατόν όλη η περιοχή να μένει ουσιαστικά χωρίς γιατρό και να αναγκαζόμαστε να φεύγουμε για το Αγρίνιο για να δούμε γιατρό. Κι έχουμε και το νέο κτίριο, το οποίο ήρθε να προστεθεί σαν ένα άδειο κουφάρι δίπλα στο άλλο κουφάρι.
Η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή αποτελούν τους πυλώνες της οικονομίας της Κατούνας, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς της τοπικής οικονομίας από τους οποίους θα μπορούσατε να περιμένετε να έρθει εισόδημα στον τόπο σας;
Ναι, δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν για παράδειγμα οι ιαματικές πηγές του Τρύφου, οι οποίες είναι εδώ και χρόνια κλειστές. Εκεί διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και οι διαχειριστές της επιχείρησης βρίσκονται στα δικαστήρια με την πολιτεία. Εδώ και πέντε χρόνια όμως περίπου, οι ιαματικές πηγές, που προσέφεραν εισόδημα στον τόπο, δεν λειτουργούν, μέχρι να τελειώσουν τα δικαστήρια. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει έσοδα όλη η τοπική αγορά, γιατί οι πηγές είχαν πολύ μεγάλη κίνηση. Όλος αυτός ο κόσμος που ερχόταν, όλο και κάτι άφηνε στον τόπο, ψώνιζε εκεί από εμάς. Είναι κρίμα μια τέτοια εγκατάσταση να παραμένει κλειδωμένη.
Εγώ όμως έχω και άλλες ιδέες για τον τόπο μας, και αν οι συμπολίτες μου με εκλέξουν, υπόσχομαι ότι θα δημιουργήσω τοπική Ομάδα Παραγωγών. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την παραγωγή. Υπάρχουν γύρω στις 70 οικογένειες που ζουν μόνο με 2-3.000 ευρώ από τα δικαιώματα του καπνού. Κάτι πρέπει να γίνει. Οι νέοι περιμένουν τη σύνταξη του πατέρα τους για να πιούν ένα καφέ. Θέλουν να δουλέψουν και δεν βρίσκουν τι να κάνουν. Πρέπει κάπου να βρούμε να ακουμπήσουμε. Μπορεί αυτό να είναι νέες, καινοτόμες καλλιέργειες. Ο λαός μας είναι γονατισμένος και σε τέτοιες εποχές, η προτεραιότητα πρέπει να είναι αυτός που δεν έχει, ο φτωχός και ο άνεργος. Πρέπει να σταματήσει η αδικία και η ανισότητα. Αυτά βλέπω και γι’αυτά θέλω να πολεμήσω και γι’ αυτό ζητώ να με ψηφίσουν οι συμπολίτες μου. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου μας γιατί τα ζω κι εγώ ο ίδιος μαζί τους κάθε μέρα. Βλέπουμε εύπορες οικογένειες να απασχολούνται σε προγράμματα στο δήμο και άλλοι που δεν έχουν τίποτα να μένουν απ’ έξω. Εγώ αυτά θα τα σταματήσω με κάθε κόστος.
πηγή:sinidisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου