Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Με τα γνωστά και χρόνια προβλήματά του ρίχνεται και φέτος στη μάχη της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το Πυροσβεστικό Σώμα. Κενές οργανικές θέσεις, απαρχαιωμένος εναέριος στόλος, παλιά οχήματα με προβληματική συντήρηση, προσωπικό τριών ταχυτήτων που θα επιδοθεί στο έργο της κατάσβεσης με άδειες τσέπες.. Στον τομέα της δασοπυρόσβεσης τα προβλήματα είναι μεγάλα. Ξεκινώντας από το πιο βασικό, δηλαδή την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τις ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό, τις υποδομές για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια δασική πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή, οι πυροσβέστες είναι έτοιμοι για άλλη μια χρονιά να τρέξουν με αυτοθυσία να σβήσουν τη φωτιά, με κίνδυνο της ζωής τους. Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που με τις αποφάσεις τους σπρώχνουν σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είναι η ίδια πολιτική που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης και δημιουργεί τα απαραίτητα κίνητρα για να γεμίζει η χώρα με μέτωπα φωτιάς
. 
Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και ενισχύουν τα αστικά ΜΜΕ που προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για την πυροπροστασία στους ίδιους τους πολίτες. Παλεύουν να «σπρώξουν» κατοίκους σε εθελοντικές ομάδες, στηριζόμενοι στις ψευτοεκκλήσεις αυτών που χρεώνονται τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τα παλιά υλικοτεχνικά μέσα που έχουν στην κατοχή τους οι πυροσβέστες, τα φθαρμένα λάστιχα, τα χαλασμένα οχήματα και τη... βερεσέ βενζίνη που βάζουν στα πυροσβεστικά οι εργαζόμενοι. Εκείνοι λοιπόν που προχώρησαν σε περικοπές ύψους 5,1 εκατομμύρια ευρώ από την Πυροσβεστική σε σχέση με το 2012, εκείνοι που μείωσαν κατά 30% τα κονδύλια για την Πυροσβεστική σε σχέση με το 2009, καλούν τους πολίτες να γίνουν εθελοντές - δασοπυροσβέστες.
Ενα παράδειγμα: Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρωτοστατούν στην «εκστρατεία» για την πυροπροστασία, τη στιγμή που ακόμα περιμένουν τα 18,4 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιούνταν σε καθαρισμούς δασικών δρόμων, σε αντιπυρικές ζώνες και σε εγκατάσταση δεξαμενών νερού. Βασικά μέτρα πρόληψης δηλαδή. Χρήματα που βεβαίως δε φτάνουν. Και αντί να αναδεικνύουν αυτό το γεγονός και να διεκδικούν, προχωρούν σε «καλέσματα ανθρωπιάς» παίζοντας καλά το παιχνίδι της συγκυβέρνησης. Η υποβάθμιση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι σειρά μεθοδευμένων «χτυπημάτων» ούτως ώστε η Πυροσβεστική να στηρίζεται στους «εθελοντές» πολίτες και οι πολίτες να πληρώνουν για τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. Και θα μειώνεται κι άλλο η χρηματοδότηση, και τα δάση θα μένουν απροστάτευτα, γιατί οι πραγματικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από εθελοντές. 
  Για την Πυροσβεστική οι πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού την τελευταία πενταετία, αποδεικνύουν τη φθίνουσα πορεία που ακολουθούν οι δαπάνες για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία:
Έτος 2009
Έτος 2010          
Έτος 2011          
Έτος 2012           
Έτος 2013
499.601.293 €      
451.626.000 €   
370.277.000 € 
394.681.130 €  
350.059.000 €

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών,διαχρονικά των κυβερνήσεων και των κομμάτων, που συμφωνούν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που με συνέπεια τις υλοποιούν. Είναι αποτέλεσμα της υποστήριξης και εφαρμογής αυτής της πολιτικής από τις Περιφερικές και Δημοτικές αρχές. Μια από αυτές είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, σε ένα νευραλγικό τομέα όπως είναι η πυρασφάλεια και η πυρόσβεση, με την ταυτόχρονη συρρίκνωση των λειτουργιών του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και υποδομές, με την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δαπανών και του προϋπολογισμού. 
Σε όλα τα παραπάνω βρίσκεται η αιτία για τη σημερινή κατάσταση της Πυροσβεστικής και το σοβαρό ενδεχόμενο εκτενών καταστροφών και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και το δικαίωμα στην πυρασφάλεια δεν μπορεί να κοστολογούνται με τους όρους που το κάνουν οι αστικές κυβερνήσεις. Το δάσος δεν είναι εμπόρευμα. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο λαός πρέπει να απαιτήσει την άμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, την καταβολή κονδυλίων για την πρόληψη των πυρκαγιών και την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα πρόληψης και δασοπροστασίας, επαρκώς εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Να διεκδικήσει την προστασία και την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την ολική αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε περιουσίες.
Έτσι, λοιπόν, με το άρθρο 110 του Ν. 4172/2013, η κυβέρνηση τροποποιεί τους ν. 4029/2011, 3013/2002. Με το άρθρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν στους εθελοντές πυροσβέστες στολή, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Να γιατί δεν είναι τυχαίες οι θέσεις πολλών παρατάξεων για «αποκέντρωση» του «Αθηνοκεντρικού κράτους». Να πώς υλοποιούν την πολιτική υποστήριξης και χρηματοδότησης των Μ.Κ.Ο., των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ενάντια στην μόνιμη εργασιακή σχέση των εργαζομένων, στη διαχείριση της ανεργίας  και μάλιστα σε σοβαρούς τομείς οι οποίοι χρειάζονται ειδικές γνώσεις και εμπειρία.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση  είναι αντίθετο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στους δήμους. Θα επιβαρύνουν, μέσω της δημοτικής φορολογίας, ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.
Με αυτές τις επιλογές δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση που θα οδηγήσει και σε διαφοροποιημένες δυνατότητες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από τους δήμους, γιατί η πυρόσβεση θα εξαρτιέται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε δήμου και τους πρόσθετους φόρους που θα βάζει στους δημότες.  Οι συνέπειες από αυτή την πολιτική είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα στους δήμους όπου ζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου