Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΧΟΥΣΟΣ

Σε κλίμα βαθειάς θλίψης και παρουσία συγγενών φίλων συμπατριωτών και πολλών αξιωματικών εν ενεργεία και αποστράτων και μεταξύ αυτών ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Πτέραρχος Αθανάσιος Τζoγάνης συνόδευσαν  το γενναίο
στρατηγό και του ευχήθηκαν καλό ταξίδι στα ¨οχυρά του ουρανού¨. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου και εκφωνηθήκαν συνοδικά έξι επικήδειοι εκ μέρους συναδέλφων, συγχωριανών, εκπροσώπου του  ΓΕΣ , εκπροσώπου της ένωσης ελλήνων λογοτεχνών  και φορέων των γραμμάτων.
Επρόκειτο εκτός των άλλων για πνευματική προσωπικότητα που τίμησε τα ελληνικά όπλα την επιστήμη και τον Ακαρνανικό πολιτισμό και την ιδιαίτερη πατρίδα του το Θύρρειο το οποίο αγαπούσε και συχνά αφιέρωνε πολλά δημοσιεύματα για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας.
Ήταν από μόνος του μια ολόκληρη σχολή και  μια απίστευτη δεξαμενή σκέψης και εργάτης των κειμένων.
Κάθε  επικοινωνία συζήτηση μαζί του ήταν μια μοναδική γνωστική απόλαυση.
Προσωπικά είχα την τύχη να συνδεθώ μαζί του και κάθε φορά που επισκεπτόταν την περιοχή μας έτρεχα να τον συναντήσω και μόλις τον αντίκριζα του έλεγα ότι σήμερα ήρθα να διδαχτώ από τον ΕΥΣΕΒΙΟ ΧΟΥΣΟ ( φράση που δανείστηκα από τον μεγάλο μας ποιητή Κωστή Παλαμά όπως μου την διηγήθηκε ο πατέρας μου ιερέας Δημήτριος Νικάκης που την άκουσε στα γραφεία της ιεράς μητροπόλεως στο Μεσολόγγι το 1939-40 όταν ο ποιητής επισκέπτονταν τον φιλόσοφο ιεροκήρυκα Σωφρόνιο Παπακυριακού).
Η Ακαρνανία έγινε φτωχότερη και είχε πολλά να προσφέρει στην περιοχή μας.
Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή  διότι όταν αναχωρεί κάποιος από τον γήινο κόσμο συνεχίζει να είναι μαζί μας με το πνεύμα του και θα τον βλέπουμε  θα τον θυμόμαστε πάντα ζωντανό περήφανο και ανυπότακτο.
Δύσκολη ώρα δύσκολα λόγια να αποχαιρετάς έναν άνθρωπο που αρχίζει το ύστατο ταξίδι.
Εκεί στον άλλο κόσμο που βρίσκεσαι θα συναντήσεις την αγαπημένη σου σύζυγο ΕΜΗ όπως επίσης και τον μαχητή του έπους του 40 Στρατηγό Ιωάννη Καραβία  από την Παναγούλα Ξηρομέρου που θαύμαζες.
Σε αποχαιρετούμε με ότι απλό μπορώ να γράψω αυτή την στιγμή που ξεκίνησες το πιο μεγάλο σου ταξίδι σε χρόνο
ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΕΡΗΦΑΝΕ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ
Επαμεινώνδας Νικάκης
Βόνιτσα
xiromeronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου