Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

«Ελαφρύτερο» το φακελάκι το 2013, εστίες διαφθοράς τα νοσοκομεία

Στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς

«Ελαφρύτερο» το φακελάκι το 2013, εστίες διαφθοράς τα νοσοκομεία
Εστίες διαφθοράς παραμένουν τα νοσοκομεία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας στον τομέα της διαφθοράς το 2013, με 15% λιγότερα περιστατικά, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς. Ωστόσο, εστίες της διαφθοράς παραμένουν τα νοσοκομεία και ο δημόσιος τομέας.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι αυξημένος αριθμός των ερωτηθέντων, που αγγίζει το 30%, αρνήθηκε να καταβάλει το «φακελάκι» που τους ζητήθηκε, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η αυξημένη αντίσταση των πολιτών οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στη συστηματική πολιτική κατά της διαφθοράς από το κράτος, που επιδρά θετικά στη νοοτροπία και απονομιμοποιεί τη διαφθορά, τόνισαν ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος της Public Issue.

Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφεται από τους πολίτες ως στοιχείο διαφθοράς η μη έκδοση αποδείξεων.

Ο δημόσιος τομέας, πάντως, συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στη διαφθορά με το 70% των συνολικών περιστατικών.

Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες. Τα νοσοκομεία, μάλιστα, παρουσίασαν αύξηση 5%, ενώ οι εφορίες και οι πολεοδομίες μείωση 1,2% και 2,8% αντίστοιχα.

Τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία δίνονται για επεμβάσεις, «γρηγορόσημο» και αμοιβή γιατρού, στην εφορία για ρύθμιση χρεών και «γρηγορόσημο» και στην πολεοδομία για οικοδομική άδεια και επίσης για «γρηγορόσημο».

Στον ιδιωτικό τομέα πρωταγωνιστεί και πάλι η υγεία, αλλά και οι τράπεζες, ο δικηγορικός κλάδος, ο κλάδος αυτοκινήτου και ο τομέας των κατασκευών.

Σχετική μείωση παρουσιάζει και ο μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς, από 1.442 ευρώ το 2012, σε 1.333 ευρώ το 2013.

Φέτος είναι η έβδομη χρονιά που εκπονείται εθνική έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό, με μέγεθος δείγματος 12.108 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου