Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Εργαζόμενοι στα κοινωνικά Προγράμματα : Ποια είναι η θέση σας κ. Υποψήφιε ;  Οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα και δομές του δήμου Ακτίου Βόνιτσας , με ανοικτή επιστολή τους προς τους υποψηφίους δημάρχους του δήμου και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014, ζητούν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Ολόκληρη η επιστολή των εργαζομένων παρακάτω :

Κύριοι υποψήφιοι,

    Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων στο ΚΔΑΠ λήγουν στις 31/8/2014 και στα Βοήθεια στο σπίτι στις 31/9/2014, ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε τη θέση σας στα εξής θέματα:

1.  Οι εργαζόμενοι, εδώ και μια δεκαετία, πιστεύουμε ότι έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των προγραμμάτων για την τοπική κοινωνία. Άλλωστε αυτό φαίνεται από τους ίδιους τους πολίτες, αφού αυτά τα προγράμματα αποτελούν στην ουσία τη μόνη παροχή κοινωνικής πολιτικής προς τους πολίτες μας. Αναδεικνύεται μέσα από τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων και ημών των εργαζομένων, ο θεσμικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αφού παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ώστε τόσο τα προγράμματα, όσο και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα από τους ΟΤΑ. Το ίδιο άλλωστε ζητά και το συντονιστικό σας όργανο, η ΚΕΔΕ, με απόφασή της.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα και τάσεις που θέλουν τα προνοιακά προγράμματα να λειτουργήσουν μέσα από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Για παράδειγμα, μερικοί Δήμαρχοι μεμονωμένα προχώρησαν σε αναθέσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ, μετατρέποντας τις κοινωνικές τους υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά σε υπηρεσίες εμπορεύματα. Βέβαια το Ελεγκτικό Συνέδριο τις έβγαλε άκυρες. Ο κίνδυνος όμως παραμένει. Ποια είναι η θέση σας για τη συνέχιση και το μέλλον των προνοιακών προγραμμάτων και των εργαζομένων;  

Με δεδομένο ότι παρατηρούνται, ειδικά στο Βοήθεια στο σπίτι, καθυστερήσεις, από το κεντρικό κράτος (Υπουργείο Εργασίας), σταθερής χρηματοδότησης προς τους φορείς υλοποίησης (Δημοτική Επιχείρηση- Δήμος), τι θα κάνετε για να εξασφαλιστεί η σταθερή ροή χρηματοδότησης και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κάθε μήνα;

Κύριοι υποψήφιοι, όλες ανεξαιρέτως οι δομές είναι απαραίτητες για την κοινωνία μας και αγώνας όλων μας, αυτοδιοικητικών και εργαζομένων, θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτησή τους για ΔΩΡΕΑΝ κοινωνικές παροχές προς όλους τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι, θεωρούμε ότι αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι σταθερές και ενταγμένες μόνιμα ως ενιαία δομή πρόνοιας στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να γίνεται συντονισμένη και αποτελεσματική παροχή πρόνοιας σε όσους ανεξαιρέτως τη χρειάζονται.

Γι’ αυτό ζητάμε από εσάς να μας γνωστοποιήσετε την επίσημη θέση του συνδυασμού σας, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου, απέναντι στην επικίνδυνη αυτή πολιτική ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών.

Με εκτίμηση

Οι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών 
                                                    του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας 

( ΚΔΑΠ Ακτίου- Βόνιτσας, Βοήθεια στο σπίτι Βόνιτσας, 
                         Βοήθεια στο σπίτι Παλαίρου, Βοήθεια στο σπίτι Μεδεώνος)

1 σχόλιο:

  1. Aγαπητοί εργαζόμενοι των κοινωνικών υποδομών
    Α) την επιστολή την στείλατε σε λάθος παραλήπτη !! Την ιδιωτικοποίηση των υποδομών την προκρίνει το κυβερνών κόμμα (ΝΔ) με την συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ .Αρα καλό η επιστολή να κατατεθεί εκεί.(στα κόμματα) για να ξέρετε τι θα ψηφίσετε το Μάιο.
    Β) Τι θα λέγατε να ανακατευθεί λίγο η τράπουλα και να ανατεθεί θέμα ποιος δήμαρχος σας προσέλαβε και εάν ήταν μέσω ΑΣΕΠ ....διότι εάν δεν είναι μέσω ΑΣΕΠ θα θέλατε εκ νέου να διαγωνιστείτε επί ίσοις όροις και με άλλους υποψήφιους για πλήρωση θέσεων εκ νέου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή