Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ενδιαφέρον ιταλικού ενεργειακού ομίλου για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα

Ενδιαφέρον ιταλικού ενεργειακού ομίλου για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος «ENEL GROUP» ενδιαφέρεται να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα. Κατέθεσε σήμερα αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος εστιάζοντας στις περιοχές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας-'Αρτας.


Ο ιταλικός Όμιλος είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του από τον περασμένο μήνα, όταν στις 7 Μαρτίου, υψηλόβαθμα στελέχη του, επισκέφθηκαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τις πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του «ENEL GROUP» εδράζεται σε γεωλογικές αναλογίες των τριών περιοχών με αντίστοιχες στην Ιταλία, αλλά και την Αλβανία όπου έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχείς γεωτρήσεις.

Για «ψήφο εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουν δρομολογήσει για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου», κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση που έλαβε η Enel Group καταδεικνύει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, μετά την διαδικασία του «open door» που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβάσεων, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε σήμερα ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν.4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
«Με ολοκληρωμένη πολιτική και συστηματική δουλειά, διασφαλίζουμε συνθήκες ομαλότητας και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, σε έναν τομέα που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στέλνουμε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα, διαφανείς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα αιτήματα είναι υπό επεξεργασία και τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα εισηγηθούν σχετικά στον υπουργό.
Συγκεκριμένα, η ENEL ενδιαφέρεται για έρευνες στις περιοχές:
- Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων (έως 2.375 μέτρα). Η περιοχή είχε παραχωρηθεί τότε στην Κοινοπραξία Enterprise Oil, Union Texas, MOL, ΕΛ.ΠΕ. και έγιναν τρεις γεωτρήσεις.
- Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων. Τις γεωτρήσεις εκτέλεσε η Κοινοπραξία Triton - ΕΛ.ΠΕ (έως 1509 μ.)
- Πρέβεζας-'Αρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του «open door»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου