Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σε χαμηλό τετραετίας οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων


Έκδοση ομολόγων 2 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg
REUTERS/SUSANA VERA
Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων έλαβε νέα ώθηση από την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ που έδωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (φωτογραφία αρχείου).

Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, φτάνοντας σήμερα στο 6,19%, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές γίνονται όλο και πιο θετικές.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων έλαβε νέα ώθηση από την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ που έδωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά το χθεσινόEurogroup, δίνοντας τέλος στο σήριαλ των διαπραγματεύσεων που κρατούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, πριν την έγκριση του πρώτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Bloomberg: Σχεδιάζεται έκδοση ομολόγων 2 δισ. ευρώ
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις Έλληνες αξιωματούχους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το μόνο που απομένει είναι να οριστεί ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η έκδοση, ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο νέας έκδοσης στο επόμενο διάστημα.
Ο δρόμος για την ταχύτατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές άνοιξε μετά και το χθεσινό Eurogroup, όπου η χώρα έλαβε εύσημα για τις προσπάθειες που κατέβαλε να βελτιώσει τα μακροοικονομικά της μεγέθη, αλλά και «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ, σε τρεις δόσεις και με διαρθρωτικά ορόσημα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ecofin, δήλωσε επισήμως πως η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, μέσω έκδοσης ομολόγων 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας. Όπως είπε, μέσω αυτής της έκδοσης θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2014, σε συνδυασμό όμως και με το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί για το τρέχον έτος.
Στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από την αγορά αναφέρθηκε χθες και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι είναι δυνατό στο κοντινό μέλλον η χώρα να απευθυνθεί σε τραπεζικό δανεισμό. «Ο ακριβής χρόνος είναι θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης να το απαντήσει», σχολίασε ο κ. Ρεν.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο χρόνος της έκδοσης κρατικού χρέους θα καθοριστεί από τις συνθήκες της αγοράς και θα οριστεί αφού η κυβέρνηση εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,3 δισ. που ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου