Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τουρκία: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο YouTube

Λόγω διαρροής απόρρητης συζήτησης για στρατιωτική δράση στη Συρία


«Διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου YouTube ανακοίνωσε ότι έλαβε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα, σε ανώνυμο λογαριασμό, είχε κοινοποιηθεί ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου και ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Γιασάρ Γκιουλέρ συζητούσαν για ζητήματα στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.
Στον φερόμενο ως διάλογο των κ.κ. Φιντάν, Νταβούτογλου και Γκιουλέρ συζητείται η πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης για την διασφάλιση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «άθλια επίθεση» κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, ενώ για αθλιότητα έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Τις προηγούμενες ημέρες, έντονη ήταν η φημολογία ότι στο Διαδίκτυο θα αναρτηθεί βίντεο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ιδιαίτερες στιγμές με πρώην μοντέλο.
Τις φήμες είχε ενισχύσει αναφορά του ίδιου του κ. Ερντογάν, σε προεκλογική του ομιλία, για κάποιους οι οποίοι «εισέρχονται στο χαρέμι αυτών που κυβερνούν».
Η απαγόρευση και η αιτιολογία της επιβεβαιώθηκαν και από το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ ηGoogle ανέφερε ότι εξετάζει τις πρώτες αναφορές για αδυναμία πρόσβασης χρηστών της στον συγκεκριμένο ιστότοπο.
Η νέα ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, καθώς στο Twitter έχει δημιουργηθεί σχετικό hashtag (#youtubeblockedinturkey ), μέσω του οποίου πολλοί χρήστες ασκούν κριτική στον τούρκο πρωθυπουργό.
Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει πάντως έτοιμη να άρει την απαγόρευση, στο βαθμό που ο ιστότοπος θα συμφωνήσει να καταργήσει τη δημοσίευση με τον υποκλαπέντα διάλογο των ανώτατων αξιωματούχων για τη Συρία.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου