Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΗΣ ΚΛΟΚΟΒΑΣ.


Το έργο της κατασκευής της Ιόνιας Οδού είναι ένα όνειρο για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου εδώ και δεκαετίες.Ξεκινά από το Αντίρριο, μετά τη μεγάλη γέφυρα και περνά από το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία,
την Άρτα για να καταλήξει στα Ιωάννινα σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό.
Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να δώσει νέα ώθηση σε όλους τους νομούς της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετώντας/ συνδέοντας επαρκέστερα 3 λιμάνια (Πάτρα – Αστακός – Ηγουμενίτσα), 3 Αεροδρόμια (Άραξος, Άκτιο, Γιάννενα) και βελτιώνοντας σε άνεση και ταχύτητα την πρόσβαση γνωστών Τουριστικών και Αρχαιολογικών περιοχών μεγάλης σημασίας κατά μήκος της διαδρομής.
Έχει συνολικό μήκος 196 χλμ. και χρηματοδοτήθηκε με τη μέθοδο της παραχώρησης και προβλέπει εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρείες για χρονική περίοδο 30 ετών και μερική χρηματοδότηση από το Κράτος και από την παραχωρησιούχο εταιρεία.
Ανάδοχο σχήμα είναι η κοινοπραξία των εταιριών ACS Group, FERROVIAL και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την επωνυμία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ενώ το ο συνολικός προϋπολογισμός (που περιλαμβάνει και την κατασκευή της Νέας Οδού) φτάνει στο ποσό των 1,18 δις ευρώ. Από τα 196 χιλιόμετρα δρόμου έχει ολοκληρωθεί η παράκαμψη Αγρινίου μήκους 34 χιλιομέτρων και η παράκαμψη Άρτας μήκους 7 χιλιομέτρων. Και τα δύο έργα κατασκευάστηκαν ως δημόσια έργα.
Το έργο από τα τέλη του 2010 παρέμεινε σταματημένο και η κατασκευή του συμφωνήθηκε και υπεγράφη με νέα σύμβαση τον Νοέμβριο του 2013. Η ολοκλήρωση των έργων οριοθετήθηκε για τα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016. Με απόφαση για κατασκευή σήραγγας ολοκληρώθηκε και το σήριαλ για την διέλευση το ορεινού όγκου της Κλόκοβας. Αυτή η εκκρεμότητα οριστικοποιεί και την πλήρη κατασκευή του άξονα με την σήραγγα να ολοκληρώνεται κάποιους μήνες αργότερα από το υπόλοιπο αντικείμενο του έργου.
Τα τμήματα που θα κατασκευαστούν είναι τα Αντίρριο-Κουβαράς, Κομπότι-Άρτα και Φιλιππιάδα-Ιωάννινα.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στα 196 km του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού, περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα:
• 24 γέφυρες συνολικού μήκους μονού κλάδου περίπου 7.0 χλμ.,
• 4 σήραγγες συνολικού μήκους ανά κλάδο περίπου 5,600 μ. και την σήραγγα Κλόκοβας μήκους 2,5χλμ ανά κλάδο
• Πάνω από 77 κάτω διαβάσεις συνολικού μήκους περίπου 2,5 χλμ. και
• 24 άνω διαβάσεις συνολικού μήκους 1,4 χλμ. και
• 392 οχετοί διαφόρων τύπων και διατομών συνολικού μήκους πάνω από 17,0 χλμ.
Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και η κατασκευή του έργου είναι σε εξέλιξη. Η χρονολογία συνολικής ολοκλήρωσης του είναι το 2016.
Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου