Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) Κατασπατάληση και κακοδιαχείριση ΕΣΠΑ Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  23.3.2014 

Για ακόμα μία φορά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας απίστευτα περιστατικά κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων που χορηγήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις:  

- Το πρώτο περιστατικό αφορά σε υπερκοστολόγηση ενός απλού έργου στο δυσθεώρητο ύψος των 20 εκατ. ευρώ στον Δήμο Βύρωνα. Πρόκειται για το έργο δημιουργίας κλειστού βιοκλιματικού κολυμβητηρίου του Δήμου Βύρωνα, με πισίνα 25x33 και μια μικρότερη εκμάθησης νηπίων. Μια απλή σύγκριση, όμως, με το πολύ μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο που αυτή την περίοδο χρηματοδοτείται επίσης από το ΕΣΠΑ στον Δήμο Περιστερίου όπου χρηματοδοτείται η κατασκευή  πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων αξίας μόλις 5.322.480 ευρώ συν ΦΠΑ., προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Τα χρήματα αυτά προέρχονται στο σύνολό τους από το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη».  - Το δεύτερο περιστατικό αφορά καταγγελία για απάτη από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων -η οποία είχε συμμετάσχει με άλλους συνδικαιούχους φορείς στον ίδιο διαγωνισμό για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων γυναικών» που διαχειρίστηκε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Σύμφωνα με την καταγγελία, επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 9,8 εκατ. ευρώ της (ΓΓΙΦ) κατακυρώθηκε παρανόμως από την αναθέτουσα αρχή στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Συνδέσμου των Νέων Επιχειρηματιών χωρίς αυτή να πληροί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της προκήρυξης. 

Δυστυχώς όμως, τα δύο αυτά παραδείγματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όπως αποκαλύπτουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης, η αδιαφάνεια στην διαχείριση και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, εντοπίζεται σε περιπτώσεις που θα έπρεπε να είχαμε ήδη θετικά αποτελέσματα, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας. 

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των προγραμμάτων για την κοινωνική οικονομία, τη διά βίου μάθηση και την ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης. Το πρόβλημα ξεκινά από τις κρατικές και περιφερειακές διαχειριστικές αρχές που σχεδιάζουν αυτά τα προγράμματα, αντικειμενικός σκοπός των οποίων είναι η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο 4019/2011, αλλά καταλήγουν στη «βιομηχανία σεμιναρίων επιμόρφωσης» χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν παραδείγματα προγραμμάτων όπου τα ίδια άτομα έχουν βρεθεί να «εκπαιδεύονται» μέχρι και έξι φορές, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο το 2% από τους «επιμορφωμένους» έχει βρει απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 2 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί το 2011 για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, μόνον τα 500 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε αυτόν τον σκοπό. Τα υπόλοιπα διατέθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων κρατικών οργανισμών στην προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων σε Δήμους ενεργοποιώντας πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, με καθαρά πελατειακό πρόσημο, που φυσικά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση εφαρμόστηκαν σ' ένα πλαίσιο ενίσχυσης της προσφοράς εργασίας και κοινωνικής διαχείρισης της ανεργίας, λειτουργώντας ως υποκατάστατο στις πολιτικές προστασίας των ανέργων.   Όπως τονίζουν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., η καταπολέμηση της ανεργίας αντιμετωπίζεται με απίστευτη προχειρότητα. Αντί οι πόροι να στοχεύουν στην πραγματική επαγγελματική εκπαίδευση, καταλήγουν να είναι μηχανισμοί επιδότησης της ανεργίας.  

Απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος των κονδυλίων που έχουν χορηγηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά και απόδοση ευθυνών – όπου χρειάζεται. Τα νέα προγράμματα κατά της ανεργίας να υπακούουν σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό  με ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, οι δράσεις να μην είναι αποσπασματικές, και να αφορούν κατά προτεραιότητα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, με απόλυτη διαφάνεια.  

Επιπλέον, οι Βουλευτές ζητούν διευκρινίσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την τρόικα να απαιτεί την εκχώρηση του ελέγχου του ΕΣΠΑ και πλήθος φορέων της επιχειρηματικότητας στη γερμανική KfW. 

Τέλος, ζητείται οι απαραίτητες διασφαλίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν θα παρουσιάσει αντίστοιχα περιστατικά κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. 

Είναι πραγματικά λυπηρό, τόσα χρόνια μέσα σε βαθιά κρίση και ύφεση να συναντούμε ακόμα φαινόμενα διαφθοράς και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητους τομείς. Ελπίζουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να βάλει αυτή τη φορά «το μαχαίρι στο κόκαλο» και να διασκεδάσει τους φόβους μας για νέες περιπτώσεις δημόσιας σπατάλης.  

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.:  http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/650.pdf 

2 σχόλια:

  1. Κ. Φούντα, ρωτήστε και στο δήμο σας. Υπάρχουν κάτι ΜΚΟ που δεν είναι φαντάσματα και εκτελούν θεάρεστο έργο. Να δείτε σεμονάρια με κανένα ακροατή, να δείτε γυναικεία επιχειρηματικότητα και επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες, να δείτα νεες αγρότισες με το τσαπί στο χέρι ...... και σε όλα επικεφαλής άτομα του αριστερού χώρου. Το ΠΑΣΟΚ εβγαλε πολλούς αποφοίτους . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι υποκρισία γενικά σε αντιροσώπους του κεντροαριστερού χώρου που δίδαξαν το αντικείμενο, να παρουσιάζονται σήμερα τιμητές και κατήγοροι ! και δεν εννοώ τη κ. Φούντα, γιατί είναι νέα και αμέτοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή