Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014


Κουνούπια : Καταπολέμηση τώρα, στην αρχή

 


      Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από ένα ήπιο χειμώνα με πολλές βροχοπτώσεις, όπως ήταν ο φετινός, και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες της άνοιξης, ευνοείται η εκκόλαψη και πολλαπλασιασμός των πληθυσμών των κουνουπιών. Φαίνεται λοιπόν ότι η φετινή σεζόν θα είναι δύσκολη. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν οι κίνδυνοι υγείας και η επώδυνη ενόχληση ενός πονηρού τσιμπήματος από κουνούπι. Να υπενθυμίσω μόνο ότι η χώρα μας και η περιοχή μας είναι υποδοχέας του επικινδύνου για τη ζωή τύπου κουνουπιού του Νείλου. Κάθε χρόνο καταγράφονται ακόμη και θάνατοι , κυρίως μεταξύ των ευαίσθητων ηλικιών, εκτός από τη ταλαιπωρία του ασθενή.  Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι από χρονιά σε χρονιά τα κουνούπια γίνονται όλα και πιο ανθεκτικότερα στα χημικά μέσα καταπολέμησής τους.  Έχει δε αποδειχθεί ότι κλειδί στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νέων πληθυσμών είναι ο έγκαιρος ψεκασμός – έλεγχος των περιοχών διαβίωσης και πριν  την επώαση των νέων πληθυσμών.

        Πέραν από τα χημικά σκευάσματα, πόσοι γνωρίζουν ότι τα βατράχια , τα σκαθάρια, οι μύγες , οι λιβελούλες και άλλα , που αφθονούν σε περιοχές πολλαπλασιασμού και επώασης των κουνουπιών , αποτελούν στη κυριολεξία αρπακτικά και εξολοθρευτές των κουνουπιών με φυσικό τρόπο. Ο καταπληκτικός κύκλος αυτοπροστασίας και ισορροπίας της φύσης.  

       Η αρμοδιότητα λήψης των αναγκαίων προληπτικών μέτρων ανήκει στο δήμο. Ας φροντίσουν λοιπόν οι αρμόδιοι δημοτικοί άρχοντες , παρά τη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κουνουπιών και την ενημέρωση των δημοτών. Τώρα, σήμερα, πριν αρχίσουν τα ξυσίματα. Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν , βασική αρχή υγιεινής. Άλλωστε, και μετά τις εκλογές και το κατακαλόκαιρο, όλοι ανεξαιρέτως εδώ θα είμαστε , το ίδιο απροστάτευτοι, το ίδιο ευάλωτοι.
 
Δημοσιεύτηκε απο : Άκτιο Βόνιτσα News 17 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου