Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ανάστατα τα χωριά μας για τη ρύθμιση ένταξης στον ΟΑΕΕ, το πολιτικό προσωπικό του νομού μας, όμως, …δεν συγκινείται!



Την  πλήρη αντίθεση τους δήλωσαν 30 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,  με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη σχετικά με την εγκύκλιο που εντάσσει υποχρεωτικά ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, στον ΟΑΕΕ.
Η απόφαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και σε απόλυτο οικονομικό μαρασμό τα χωριά μας. Ο αγρότης στην ορεινή Τριχωνίδα λ.χ. που διατηρεί παράλληλα και ένα καφενεδάκι, είναι πρακτικά ανέφικτο να επιβιώσει… Πόσο μάλλον όταν έρχεται τώρα ο ΟΑΕΕ και τους ζητά αναδρομικά τις εισφορές τριών ετών (απ’ το 2010)! Κατά πληροφορίες του agrinioreport.com, μάλιστα, τα σχετικά «ραβασάκια» για την αναδρομική πληρωμή αυτών των εισφορών, αποστέλνονται κατά κύματα στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι περιπτώσεις αντικρουόμενων και αδίκων διατάξεων είναι πολλές.

Α) Μικροπωλητές λαϊκών αγορών: Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και των πωλητών με παραγωγική άδεια οι οποίοι είναι αγρότες. Η διάκριση με κριτήριο τις συμμέτοχες σε λαϊκές αγορές,ή το εισόδημα, δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός οτι ένας αγρότης δικαιούται παραγωγική άδεια για να πωλεί την παράγωγη του. Επιπλέον τι θα γίνει με τους παραγωγούς όχι μόνον αγροτικών προϊόντων,  οι οποίοι θα πωλούν προϊόντα τους σε λαϊκές παραγωγών τις Κυριακές;
Β) Συνταξιούχοι του ΟΓΑ: Αντικρουόμενες είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Σε άλλους δίνεται το δικαίωμα επιστροφής των εισφορών και για άλλους θεωρεί ο ΟΑΕΕ ότι ορθώς ασφαλίστηκαν και δεν του  επιστρέφονται οι εισφορές. Παρόλα αυτά, όσοι δεν είχαν καταβάλει εισφορές, δεν υπάρχει καμιά συνέπεια και ορθά διότι ο παρανομών είναι ο ΟΑΕΕ και όχι ο συνταξιούχος, τον οποίο υποχρεώνει ο ΟΑΕΕ εκτός από την εισφορά στον ΟΓΑ να πληρώνει και αυτόν δηλαδή τον ΟΑΕΕ.
Επιπλέον με κριτήριο διαφορετικές ημερομηνίες νομοθετικών παρεμβάσεων, ο ΟΑΕΕ άλλους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τους απαλλάσσει από ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και άλλους τους επιβάλλει να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.
Γ) Ακόμη ποιο άδικες είναι οι ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους ηλικίας 64 ετών τους οποίους ο μεν ΟΓΑ δεν ασφαλίζει, και για να ανοίξουν ένα καφενείο σε ένα χωριό 500 κατοίκων τους υποχρεώνει ο νομοθέτης να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ.
Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Πόσα είναι τα έσοδα του καφενείου από 20-30 καφέδες την ημέρα για να πληρώσει ο καφετζής, την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, την ΑΕΠΙ, την GRAMMO, την ΕΡΑΤΩ (πνευματικά δικαιώματα για την χρήση τηλεόρασης),τα έξοδα για ρεύμα και υλικά και να βγάλει και μεροκάματο;
Τα 10 ευρώ του καφετζή θα του τα πάρει με το παραπάνω η εισφορά στον ΟΑΕΕ. Έλεος!
Θα κλείσουν τα καφενεία και η παράνομη εργασία θα επεκταθεί.
Μια κομμώτρια ή ένας κουρέας δεν θα κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος αλλά θα κουρεύει στο σπίτι τον πελάτη.
«Ο ΟΑΕΕ θα πάει για μαλλί και θα φύγει κουρεμένος», όπως λέει η λαϊκή παροιμία.
Δ) Ακατανόητες έως αλλοπρόσαλλες και απόλυτα άδικες ακόμη , είναι οι ρυθμίσεις με τον καθορισμό του οικονομικού κριτήριου, ως κριτήριου υποχρεωτικής ένταξης στον ΟΑΕΕ ακόμη και για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το οποίο όμως είναι για άλλους το 250πλασιο,για άλλους το 400πλασιο και για άλλους το 500πλασιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
Το μέτρο επηρεάζει άμεσα εκατοντάδες οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, το εδώ πολιτικό προσωπικό, ωστόσο, δεν έδειξε να ανησυχεί…
Την ερώτηση υπογράφουν οι:
Ιορδάνης Τζαμτζής, Σάββας Αναστασιάδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Δημήτριος Σαμπαζιώτης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Θεόδωρος Σολδάτος, Αλέξανδρος Κοντός, Ιωάννης Πασχαλίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γεώργιος Κοντογιάννης, Γιώργος Ορφανός, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Χριστογιάννης, Ασημίνα Σκόνδρα, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Παύλος Βογιατζής, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καλαντζής, Γεωργία Μπατσαρά, Ασπασία Μανδρέκα.
agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου