Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Την ενσωματώση της Κριμαίας στη Ρωσία υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

«Ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας»

Την ενσωματώση της Κριμαίας στη Ρωσία υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ενωμένη με τη Ρωσία είναι πλέον η Κριμαία   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μόσχα, Ρωσία
Τμήμα της Ρωσίας αποτελεί πλέον από σήμερα η Κριμαία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας τη συνθήκη για την ενσωματώση της χερσονήσου στο ρωσικό έδαφος.

Η υπόγραφή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελων της ρωσικής κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίστηκε από εξάρσεις πατριωτισμού και πολύ αντιδυτικό τόνο.

«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας η υπογραφή από τον Πούτιν διατάγματος βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Νωρίτερα, μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Πούτιν τόνισε ότι η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας.

«Στην καρδιά των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας» είπε και προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια της Κριμαίας να χωριστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία.

«Θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας» είπε.

Τόνισε ότι το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία έγινε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους διεθνείς κανόνες δικαίου» και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία βρίσκονται πάντα σε πρώτη προτεραιότητα.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη χερσόνησο της Κριμαίας θα υπάρχουν τρεις επίσημες και ισότιμες γλώσσες, η ουκρανική, η ρωσική και η ταταρική.


Οι ηγέτες της Κριμαίας και της Ρωσίας υπέγραψαν συνθήκη για να ενσωματωθεί η Κριμαία στο ρωσικό έδαφος.

O Πούτιν κατηγόρησε τις αρχές της Ουκρανίας ότι ανέβηκαν στην εξουσία πραξικοπηματικά, γεγονός που όπως τόνισε έχει ανοίξει το δρόμο σε «εξτρεμιστές» να καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας.

«Αυτοί που ήταν πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα... προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μη σταματήσουν σε τίποτα. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν», αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».

Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της Ουκρανίας. «Έχουμε ήδη σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας... δεν εμπιστευόμαστε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές (της Ουκρανίας)» τόνισε.

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ ασκούν την διπλωματική τους πολιτική, καθώς υποστήριξε ότι «οι δυτικοί με επικεφαλής τις ΗΠΑ ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες».

«Οι εταίροι μας της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πολιτικές τους, αλλά με τον κανόνα του όπλου. Πιστεύουν ότι είναι εκλεκτοί και ότι μπορούν να αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου» τόνισε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Τόνισε ότι οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.

«Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν» δήλωσε. «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου