Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας Αιτ/νίας.

Σε πλήρη διάλυση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας που υπάγεται διοικητικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Αγρινίου και, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, στα οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει αναφερθεί και στο παρελθόν. Όμως, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται.
Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει ακτινολόγος και μικροβιολόγος, αν και υπάρχουν και λειτουργούν τα αντίστοιχα εργαστήρια, χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Κέντρου Υγείας λειτουργεί με την ευθύνη των Τεχνολόγων – Ακτινολόγων, αφού δεν έχει διοριστεί Ακτινολόγος ιατρός ποτέ.
Αντίστοιχα το Μικροβιολογικό εργαστήριο, εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί με την ευθύνη των παρασκευαστριών του τμήματος, λόγω συνταξιοδότησης του ιατρού. Επίσημα δεν μπορεί να βγει εκτός Κέντρου Υγείας καμιά απάντηση από το εργαστήριο, γιατί ο έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί από ιατρό Μικροβιολόγο. Τα αποτελέσματα τα χρησιμοποιούν οι ιατροί Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση των εισερχόμενων περιστατικών εντός του Κέντρου.
Σε πολλές περιπτώσεις για την επεξεργασία των μικροβιολογικών δειγμάτων μεταφέρονται στο Κ..Υ Αμφιλοχίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τις συνέπειες αυτής της κατάστασης βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν για τη διάγνωση μιας ακτινογραφίας ή μικροβιολογικών εξετάσεων αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται σε άλλες πόλεις αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος μετακίνησής τους και ξοδεύοντας μια ημέρα στις ατέλειωτες ουρές.
Δεν υπάρχει κανένας γιατρός ειδικότητας (παθολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος κτλ.). Υπάρχουν μόνο γιατροί γενικής ιατρικής. Η μόνη ειδικότητα που υπάρχει είναι αυτή της παιδιάτρου που είναι και διευθύντρια του Κ.Υ. αλλά μεταφέρεται αρκετές μέρες το μήνα για να κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο του Αγρινίου με αποτέλεσμα και η ίδια να μην μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα της σαν Διευθύντρια και το Κέντρο Υγείας και μία ολόκληρη περιοχή πάνω από 30.000 κατοίκους να μένουν χωρίς παιδίατρο.
Η κορυφή του παγόβουνου είναι ότι έχει παροπλιστεί το ασθενοφόρο, αφού δεν υπάρχει κανένας οδηγός, γεγονός που καθιστά έντονα προβληματική τη λειτουργία του Κ.Υ.(Υπάρχει μόνο ένας οδηγός που έχει μετακινηθεί από το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας και εκτελεί μόνο μια βάρδια)
  Το Κ.Υ. καλύπτει μια περιοχή με 30.000 κατοίκους και πλέον. Βρίσκεται σε ένα οδικό δίκτυο καρμανιόλα που έχουμε καθημερινά τροχαία ατυχήματα, όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με επίκεντρο το αεροδρόμιο του Ακτίου και της Λευκάδας.
Στο ταμείο του Κ.Υ δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό και άλλο αναλώσιμο υλικό είναι δραματικές. Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα 9 Κέντρα Υγείας του νομού Αιτ/νιας (Κατούνας, Αμφιλοχίας, Μύτικα, Αστακού, Αιτωλικού, Χαλκιοπούλων, Ναυπάκτου, Άνω Χώρας, Θέρμου).

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και της σημερινής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν βήμα-βήμα τη συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας και των πενιχρών πλέον εισοδημάτων των εργαζομένων, των ανθρώπων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
·        Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας και κυρίως με ακτινολόγο και μικροβιολόγο, αλλά και με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
·        Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό στο ακτινολογικό και τα άλλα τμήματα, ώστε να είναι πλήρως και επαρκώς εξοπλισμένο και με επάρκεια σε φάρμακα, υγειονομικό και άλλο αναλώσιμο υλικό.


Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου