Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ - 15 Ιουλίου 1974: Το πραξικόπημα στην Κύπρο

Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974, που οδήγησε στη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη η Κύπρος.

Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις καταδικάζουν το πραξικόπημα και αποτίουν φόρο τιμής σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

ΧΡΟΝΙΚΟ

Στις 15 Ιουλίου του 1974 εκδηλώθηκε στη Κύπρο πραξικόπημα εκ μέρους της Εθνοφρουράς εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄.

Πέντε μέρες αργότερα η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα ως πρόφαση αφού έκτοτε κατέχει πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Μακάριος διασώθηκε και μεταφέρθηκε, μέσω Μάλτας και Λονδίνου στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (19 Ιουλίου) στην οποία και κατήγγειλε την Ελληνική χούντα για "εισβολή στην Κύπρο" ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο σίγουρο ενδεχόμενο Τουρκικής εισβολής που πράγματι άρχισε λίγες ώρες μετά την ομιλία του Μακαρίου. Στις 17 Ιουλίου σε συνάντηση στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό Γουίλσον  είπε το ακόλουθο: "Ποια πρακτικά μέτρα μπορούν να παρθούν -από την Τουρκία- Είναι ενάντια στα Τουρκικά συμφέροντα να γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας".
livenews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου