Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή για τη διάθεση πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου καναντέρ στο Άκτιο


1
Κάθε καλοκαίρι, το ερώτημα παραμένει πάντα ίδιο για το Νομό Πρέβεζας και την ευρύτερη περιοχή. Θα σταθμεύουν τα αεροσκάφη καναντέρ στο Άκτιο το καλοκαίρι, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση πυρκαγιών στην περιοχή μας;
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη ευρεία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας, όπου αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τους αρμοδίους κρατικούς φορείς, ενώ παράλληλα Ερώτηση Προς τους Υπουργούς, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια και Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσαν επτά βουλευτές.
Συγκεκριμένα οι Άντζελα Γκερέκου (Κέρκυρας), Θοδωρής Σολδάτος (Λευκάδας), Γιώργος Στύλιος (Άρτας), Δημήτρης Τσουμάνης (Πρέβεζας), Μιχάλης Κασσής (Ιωαννίνων), Νίκη Φούντα (Αιτωλοακαρνανίας), Χρήστος Γκόγκας (Άρτας), έβαλαν το θέμα του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αντιμετώπισης πυρκαγιών στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, με βάση το αεροδρόμιο του Ακτίου και αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησής τους:
«Κατά την τελευταία δεκαετία, στην περιοχή των Ιονίων Νήσων, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, ενώ σε άλλες απείλησαν ακόμη και κατοικημένες περιοχές, αλλά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χάριν της έγκαιρης παρεμβάσεως των πυροσβεστικών αεροπλάνων, που είχαν ως έδρα το αεροδρόμιο του Ακτίου.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου της πυρόσβεσης, προγραμματίζεται από τα Υπουργεία Δημοσίας Τάξεως & Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, με την κατανομή των διαθέσιμων αεροπλάνων, CL215, CL415, (ακόμη και ΠΕΤΖΕΤΕΛ, τα οποία είναι παλιάς τεχνολογίας και περιορισμένων δυνατοτήτων) και την επιλογή των ενδεδειγμένων αεροδρομίων, που χρησιμοποιούνται ως βάσεις για το έργο της πυρόσβεσης.
Πέρυσι η βάση του Ακτίου άνοιξε αρκετά καθυστερημένα στις 15-07-2013, τελευταία όλων πανελλαδικά, με τη διάθεση δύο CL215, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ανάγκη πυροσβεστικών αεροπλάνων νωρίτερα, στην αναφερθείσα περιοχή της Δυτικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας την οποία επί χρόνια καλύπτει το αεροδρόμιο του Ακτίου.
Επειδή η περιοχή των Ιονίων Νήσων, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, καλύπτεται από δασικές εκτάσεις ιδιαίτερα ευάλωτες στο ενδεχόμενο πυρκαγιών, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι απαραίτητο να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτείας έγκαιρα.
Το αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι το μόνο που εξασφαλίζει την έγκαιρη άφιξη αεροπλάνων πυρόσβεσης, αν εκδηλωθούν πυρκαγιές στις προαναφερθείσες περιοχές. Ο κρίσιμος χρόνος άφιξης σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 10 έως 15 λεπτά από τη στιγμή της ειδοποίησης, χρόνος ο οποίος δεν εξασφαλίζεται αν αντί του Ακτίου επιλεγούν άλλα αεροδρόμια, όπως της Ανδραβίδας ή ακόμη και της Θεσσαλονίκης.
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτείας το αεροδρόμιο του Ακτίου για το έργο της πυρόσβεσης, κατά την προσεχή θερινή περίοδο και πότε πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του;
2. Θα συνεχίσουν να διατίθενται στο Άκτιο όπως κάθε χρόνο, δύο CL215, (ή CL415 που είναι νέας τεχνολογίας και ιδιαίτερης αποτελεσματικότητος);».
Πηγή: www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου